Kan Brøndby vinde den første double siden 2005?

 

Alexander Zornigers indtog på Vestegnen har virkelig tilladt de gul-blå Brøndby-fans at drømme stort. Før Zornigers indtog virkede det rent utopisk, at Brøndby kunne slå FC København og endnu mere utopisk, at klubben nogensinde kunne vinde et mesterskab.

Nu står klubben dog med en gylden mulighed for at gøre netop dette, og det skyldes den dygtige tysker. Brøndby har dog ikke kun muligheden for at vinde mesterskabet. Nej, klubben kan også vinde DBU Pokalen, da den for nylig slog ærkerivalerne, FC København, ud af turneringen. Lykkedes det Brøndby at vinde begge turneringer, vil det være første gang siden 2005.

Dengang hed stjernerne Daniel Agger, Per Nielsen, Thomas Kahlenberg, Martin Retov og Johan Elmander. I dag hedder de Frederik Rønnow, Benedict Röcker, Christian Nørgaard og Hany Mukhtar og Teemu Pukki.

 

Det taler for, at Brøndby vinder the double

I årevis har Brøndby snakket om stabilitet og kontinuitet. Dette har dog altid blot været tom snak, men sådan er det ikke længere. I starten af tiden under Zorniger blev der skiftet meget ud i truppen, men det har tyskeren i samarbejde med Troels Bech fået sat styr på.

De to ved, hvor afgørende det er, at spillerne kender systemet indgående, og derfor er der ikke plads til hvem som helst. Faktisk er det vigtigere at holde på en spiller, der kender systemet og sin rolle, end det er at hente en ny spiller, der først skal til at spilles ind.

Denne tilgang så man for eksempel i januars transfervindue. Her gik Brøndby i gennem uden, hverken til- eller afgange. De fleste fans drømte formentlig om en ny angriber, men Bech og Zorniger vidste, at det ikke ville hjælpe klubben til at nå målet. Medmindre selvfølgelig, at de hentede en kæmpe profil, hvilket der naturligvis ikke var råd til.

Zorniger råder derfor over en sammentømret enhed, der kender hinanden ud og ind. Størstedelen af spillerne har været i klubben i lang tid efterhånden, og det er en kæmpe fordel.

Kontinuitet kan man til gengæld ikke sige, at rivalerne har haft. Både FC Midtjylland, der fører ligaen, og FC Nordsjælland, der ligger på tredjepladsen, har sagt farvel til store profiler i løbet af vinteren. Hos Midtjylland forlod både Alexander Sørloth, Rasmus Nissen Kristensen og Filip Novak klubben, imens Nordsjælland sagde farvel til Emiliano Marcondes.

Begge klubber har købt godt ind, og de ser stadig stærke ud på papiret, men sammenhængskraften er skadet markant. Det tager altså tid at køre nye spillere ind, og i et yderst komprimeret forår på grund af VM, er tid ikke noget klubberne har.

 

Det taler imod at Brøndby vinder the double

Brøndbys store problem er, at klubben er under stort pres. Fansene ved godt, at et mesterskab ikke er givet, men de drømmer alligevel. Samtidig dækker den danske presse Brøndby markant tættere end de andre hold i Superligaen.

Dette betyder, at spillerne dagligt bliver fulgt helt tæt, hvilket især gælder nu, hvor de nærmer sig et dansk mesterskab.

Hos FC Midtjylland og FC Nordsjælland derimod kan spillerne nærmest spille uden pres. Klubberne har få fans, og det er yderst begrænset, hvor meget dagspressen skriver om de to klubber. Samtidig har fansene lavere forventninger til klubberne, end de har i Brøndby.

Ydermere taler det imod Brøndby, at klubben mangler bredde på et par vigtige positioner. Går Frederik Rønnow i stykker i målet, skal Benjamin Bellot for eksempel ind fra start. Den tyske målmand har været decideret katastrofal i de kampe, hvor han har fået chancen. Hæver han ikke sit niveau markant, kan han egenhændigt koste Brøndby mesterskabet, hvis han skal ind og spille flere kampe i træk.

Samtidig er det et problem for Brøndby, at klubben er yderst afhængig af angriberen Pukki. Den finske landsholdsprofil mangler simpelthen konkurrence i angrebet, da hverken Kamil Wilczek, Jan Kliment eller Kevin Mensah har niveauet til at sikre et dansk mesterskab.

I efteråret så man Pukki misse den ene store chance efter den anden. Han er i sandhed en humørspiller, og han er ofte afhængig af at komme ind i gode stimer. Gør han dette, kan han score et hav af mål, men han kan også gå flere uger i træk uden at komme på tavlen.

Det sidste har Brøndby ikke råd til, men det er desværre for de gul-blå et meget realistisk scenarie.

 

Dommen

Brøndby har gyldne kort på hænderne, men det bliver ikke så nemt, som mange fans og medier tror. Klubben skal formentlig kæmpe med Midtjylland indtil sidste spilledag, og den kommer til at være under massivt pres hele vejen.

Brøndby kan dog regne med stor støtte fra tilskuerpladserne, men fansenes forventningspres kan også ende med at blive for stort på spillerne fra Vestegnen.

 

Odds på Brøndby som Superliga-vinder hos NordicBet